Tercera Edició de Torna la Llum el día de la Constitució

La Diputació de València y Piroval presenten la tercera edició de Torna la Llum

El president de la Diputació de València i la responsable de l’associació de pirotècnia Piroval, repassen els detalls de l’esdeveniment del 6 de desembre en huit comarques valencianes, amb cartell elaborat per l’artista faller Iván Tortajada.

En esta ocasió, Alberic, Carcaixent, Alzira, Algemesí, Catarroja, Foios, Godella, Riba-roja, Benaguasil, Canals, Aielo de Malferit, Chiva, Requena i Utiel acolliran mascletaes subvencionades per la Diputació

La Diputació de València i Piroval han presentat este dilluns la tercera edició de ‘Torna la Llum’, la iniciativa impulsada per l’Associació de Pirotècnics de la Comunitat i subvencionada per la corporació provincial que va nàixer en el context de la pandèmia per a contribuir a la reactivació de sectors tradicionals com el de la pirotècnia i que consistix en el tret simultani d’espectacles pirotècnics en diferents municipis de la província.

En esta ocasió, la novetat és que els espectacles pirotècnics organitzats per Piroval amb el suport econòmic de la Diputació seran mascletaes i es dispararan dimarts que ve 6 de desembre, Dia de la Constitució.

El tercer Torna la Llum arribarà a 14 municipis de huit comarques: Alberic, Carcaixent, Alzira i Algemesí a la Ribera Alta; Foios i Godella a L’Horta Nord; Catarroja a L’Horta Sud; Benaguasil i Riba-roja de Túria al Camp de Túria; Chiva en L’Hoya; Canals a La Costera; Aielo de Malferit a La Vall d’Albaida; i Requena i Utiel a la comarca que porta el nom dels dos municipis.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha avançat que esta serà “l’última edició del Torna la Llum en el format que coneixem des de la seua aparició després d’aquells mesos durs del confinament, quan decidim que era necessari estar al costat de sectors tradicionals com el de la pirotècnia que l’estaven passant mal en detindre’s tot i cancel·lar-se les celebracions que donen sentit a la festa. Gaspar ha donat l’enhorabona a l’artista faller Iván Tortajada pel cartell de l’esdeveniment.

Per part seua, la presidenta de Piroval, Mª José Lora, ha valorat “la implicació que va tindre la Diputació en un moment molt difícil per al sector pirotècnic i l’ajuda que ens ha vingut prestant estos anys per a contribuir a la reactivació”.

‘Torna la Llum’ és el nom amb el qual la Diputació i Piroval van batejar la iniciativa conjunta per a ajudar el sector pirotècnic a recuperar activitat després dels mesos de fortes restriccions a causa de la COVID-19. La corporació que presidix Toni Gaspar va invertir 300.000 euros en els 15 castells disparats simultàniament al juliol de 2020, amb més de 7.000 quilos de material pirotècnic. En 2021 va donar continuïtat a esta línia d’ajuda per a finançar la segona edició d’un esdeveniment múltiple que es va traslladar al 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

La tercera i última edició d’esta iniciativa basada a “col·laborar, cooperar i consensuar” en un món que canvia ràpid i en el qual les institucions “han de caminar de la mà de la societat civil”, se celebrarà al desembre, el Dia de la Constitució, amb la mateixa aportació provincial i mascletaes en 14 municipis.

El pirotècnic és un dels sectors tradicionals amb els quals col·labora la Diputació, a través de l’àrea de Presidència, per a dinamitzar l’activitat del teixit productiu de la província. En total, més d’un milió d’euros anuals que la corporació distribuïx entre el Gremi d’Artistes Fallers, Piroval, l’Associació Nacional de Floristes, el Gremi Artesà de Sastres i Modistes, el Gremi Artesà d’Indumentària Valenciana i les comissions falleres.

Font: Diputació de València