Laura Luján Parra, Fallera Major 2014 de la Falla Castielfabib Marqués de San Jua

Entrevistem a Laura Luján Parra, Fallera Major 2014 de la Falla Castielfabib Marqués de San Juan, Sector Benicalap-Campanar.

FVLC: Tot un orgull representar a una Falla d’un barri amb tanta història com el vostre, no?… Conta’ns un poc la seua historia i per les seccions que haveu passat.
LLP: En 1979 un grup de veïns del barri de Campanar de la zona del carrer Castielfabib, Marqués de San Joan i de l’actual plaça Diputat Luís Lucia van tindre la magnífica idea de crear una Falla. La inexperiència va fer que el tràmits burocràtics no arribaren al termini establert per crear una Comissió fallera, i es va decidir crear AFECA (Associació de Festejos dels carrers Castielfabib i Adjacents). L’any vinent (1980) es va crear legalment l’actual Associació Cultural Falla Castielfabib – Marqués de San Joan. Una Comissió que ha evolucionat moltíssims en els últims anys. Al llarg de la nostra història em passat per diverses seccions: 3ª A, B; 4ª A, B, C; 5ª A, B; i 6ª A. Però un canvi de sentit en la nostra Falla va arribar amb Xufina, un ninot que a l’any 2010, va donar moltíssim de què parlar i amb el que vam guanyar el 1er premi d’Ingeni i Gràcia. A partir d’aquest moment la Falla Castielfabib – Marqués de San Joan va apostar per monuments diferents, d’aquells que anomenen innovador i experimentals, què aportaven als fallers la possibilitat de participar en la creació o plantà dels nostres monuments. Un canvi singular i positiu per a la nostra humil Falla que ha reviscut en els fallers un sentiment singular de pertinença a la nostra Comissió.

FVLC: Consta’ns, des de quan eres fallera?, ¿la teua família és fallera?, ¿ha sigut una decisió meditada ser Fallera Major de la teua Falla o ha suposat una sorpresa per a tu? Cóm ha sigut la teua trajectòria fins arribar a ser-ho?
LLP: Sóc fallera de la Falla Castielfabib des de que tenia set anys. Anteriorment vaig ser fallera d’un altra falla dos anys però era tan menuda que no recorde res d’aquesta. Tots els anys, malgrat no pertànyer a cap Comissió ma mare em vestia de valenciana el dia 18 i 19 de març, em portava a vore l’ofrena de flors i a passejar per València amb el meu vestit de valenciana. Els meus pares no són fallers, però quan vaig començar a tindre ús de raó, i en vore que amb la música, els petards  i amb el trage regional pareixia la xiqueta més feliç del món, els meus pares em vam plantejar la idea de ser fallera de la falla propera a la meua casa. A partir d’eixe moment va començar la meua trajectòria com a fallera. I com no vaig tindre l’oportunitat de ser Fallera Major Infantil, per què per aquell temps estava el càrrec summament sol•licitat, vaig decidir que seria Fallera Major. A l’any 2013 i gràcies al recolzament i ànims de la meua Comissió i família vaig presentar la candidatura per a Fallera Major. I a pesar de que de vegades encara no me ho crec, estic fent realitat un dels somnis de la meua vida.

FVLC: Quan va ser la teua proclamació? Què és el que més recordes d’eixe dia? Amb quin moment et quedes de la celebració?
LLP: La meua proclamació va ser la nit del 23 de Novembre. Eixe dia el recorde amb moltíssims nervis i molt preocupada per a que tot fora perfecte. La meua preocupació s’incrementava quan preguntava i preguntava als meus amics de la falla, Junta Directiva, Presidenta, i ningú em deia res de bo. Era la primera vegada que es feia el nomenament d’una Fallera Major al nou Casal, molt més petit que el que teníem abans, i no em podia imaginar com anàvem a caber tot allí dins. Doncs amb ingeni i gràcia, la meua Comissió va fer que es puguera celebrar l’acte a la perfecció i que amb el seu esforç em feren sentir eixa nit la dona més volguda del món. Pense en eixa nit i crec que recorde tots els moments, però un dels més bonics va ser quan vaig arribar al Casal acompanyada per la meua presidenta i família més propera i estàvem tots al carrer: familiars, amics, fallers, Falleres Major de l’agrupació Benicalap-Campanar; tots esperant-me, alabant-me i aplaudint-me. Va ser un moment molt emocionant.

FVLC: Quan és la teua Presentació? Què esperes d’eixe dia?
LLP: La meua “esperada” presentació és el dia 15 de Febrer. A falta d’algunes xicotetes coses, ja ho tinc tot preparat. Tinc moltíssimes ganes d’estrenar el trage oficial de Fallera Major. Per a mi és una verdadera obra d’art que ha elaborat una gran amiga, Amparo Gómez (Espolín), amb molta estima. Sincerament l’únic que espere d’eixe dia es que se ho passem tots molt be, tan jo com la meua família i Comissió.

FVLC: Conta’ns un poc de què van els monuments de la teua falla, dels vostres artistes i si espereu premi aquest any. Haveu visitat ja el taller dels vostres artistes?
LLP: Aquest any, el monument gran el realitza Maria Oliver i Javier Molinero que té «La Ciutat Encallada» com a títol. És la primera vegada que aquest artistes planten a la meua Falla però pel que sabem, fins el moment, em transmet molt bones vibracions. El monument és participatiu, és a dir, tots els membres de la Comissió, amics, veïns del barri, podem participar en la seua elaboració. Entre tots anem a construir la nostra “Ciutat Encallada”. Pel que fa al monument infantil, el realitza el nostre amic i faller Miguel Aráiz amb col•laboració amb els seus dos fills: Beatriz i Miguel. Cal dir que la nostra comissió des de que va donar un gir radical al tipus de monument de plantem, estan realitzats amb materials que quan es cremen contaminen el menys possible: cartó i fusta. Hem de tindre en conte també a la nostra natura.

FVLC: Has assistit alguna vegada a la Punxà de la Flor? Creus que és un acte genuí? I a la Batalla de Flors? T’agradaria anar?
LLP: Sincerament no he assistí mai a la Punxà i sí m’agradaria anar per saber en persona el que realment és i l’esforç que suposa decorar punxant flor pel flor les carrosses. Sí he assistit a la Batalla de Flors com a espectadora i m’encantaria poder participar en ella alguna vegada.

FVLC: ¿Què actes fallers són els què més t’agraden?
LLP: Per a mi tots els actes fallers són important i divertits. Des de els actes oficials fins un simple dinar a la Falla. Però, com no, l’Ofrena de flors és el meu acte preferit. Un sentiment inexplicable. Tradició personal, què fa que any rere any, realitzes en els minuts que passes per la plaça de la Verge, una reflexió personal del que ha sigut eixe any per a tu. Que penses en els bons i roïns moments i que demanes per a tu i per aquells que t’envolten. Definitivament, l’Ofrena és l’acte què no canvie per cap altre.

FVLC: ¿Què actes fallers són els què menys t’agraden?
LLP: Dos. I no es que no m’agraden perquè formen part de la tradició fallera, de la “curta” i desitjada setmana fallera, però em dona, sincerament, molta peresa assistir. Un d’ells és, i espere aquest any tornar a renegar per haver d’anar, l’arreplegà del premi del monument gran. No per res, sinó per l’horari. És molt matí, i per a les dones que hem de pentinar-se, maquillar-se i vestir-se de valenciana, suposa matinar moltíssim. Altre acte, que respectant totes les opinions i sense ànim de ofendre a ningú per les seues creences religioses, és la missa de San Josep. Els motius són els mateixos que els anteriors. 

FVLC: ¿Què és el què més t’agrada de ser fallera?
LLP: La convivència, els amics, saber que estic fent per continuar la cultura i tradició de la meua terra, la festa, els actes protocol•laris, que són els més emocionants; el trage regional, pentinar-me de valenciana. En definitiva, m’agrada tot. 

FVLC: ¿Què penses del canvi de San Josep al tercer dilluns de març? ¿Menejaries el dia 19 de març de com està actualment en relació amb la Festa?
LLP: Per una banda, em posicione des d’una perspectiva tradicional i per a mi, el 19 de març sempre serà San Josep, el dia que finalitzen les falles i que comencem a esperar un any sencer altra setmana fallera. Per altra banda, si el canvi pot repercutir positivament en l’economia valenciana, per què no? Però sempre i quan les Comissions, que són les que fan la tradició i festa fallera, vegen eixa repercussió econòmica reflectida. Per què pot ser al sector serveis siga més evident la repercussió, però què passa amb les xicotetes Comissions? Possiblement des de l’Ajuntament una negociació positiva com un increment a les subvencions, menys burocràcia, assessorament, augment dels horaris de finalització de les festes nocturnes, més permissibilitats per realitzar events als casals fora de la setmana fallera, etc. foren qüestions que podrien modificar les posicions “tradicionalistes” de: sempre el 19 de març serà el dia de la Cremà.

FVLC: Tens algun indumentarista preferit/da? A qui deposites la teua confiança a l’hora d’adquirir les teues teles i trages?
LLP: Tots els trages de valenciana què he tingut al llarg de la meua vida me’ls ha confeccionat Amparo Gómez. Confie en Amparo i Pepa, des de sempre, tant en la confecció com en l’assessorament per a l’elecció de les teles, manteletes, puntilles, etc. Em deixe portar per Espolín, i ells s’encarreguen de fer realitat les idees difuses què ronden pel meu cap. 

FVLC: Conta’ns un poc més de tu. Estudies, treballes? Què estudies? Què treball? Si estudies, eres bona estudiant? Lletres o ciències?
LLP: Estudie i treballe. Sóc mestra d’audició i llenguatge, especialista en Dificultats d’Aprenentatge. Actualment treballe, cobrint una plaça de caràcter itinerant, a dos centres de la província de València. M’agrada moltíssim el meu treball. Per altra banda, també estudie: psicopedagogia, em queden quatre assignatures per finalitzar la llicenciatura; i anglès. Reconec que sóc bona estudiant, costant i responsable. I fins al moment, estic orgullosa de les superacions personals a l’àmbit acadèmic. I respecte, si “sóc de lletres o ciències”: lletres. Els números mai se m’han donat molt bé.

FVLC: Què esperes d’aquest any com Fallera Major? s’ha complit el teu somni?
LLP: Espere que tant per a mi, com per a la meua família i comissió, les Falles 2014 siguen inoblidables. També espere saber representar en tots els actes a la meua Comissió com realment es mereix. 

FVLC: En què et fixes d’un Monument Faller?
LLP: En l’originalitat i la crítica. Pense que els monuments fallers son una bona eina per criticar allò que ens envolta i que no ens agrada i, en ocasions, no valorem i deixem perdre eixa oportunitat.

FVLC: El teu llibre de capçalera.
LLP: Actualment, “The boy in the stripped pyjamas”.

FVLC: La teua pel•lícula preferida.
LLP: Forrest Gump, Titanic, Moline Rouge, entre altres.

FVLC: El teu color
LLP: el blau.

FVLC: El teu nombre de la sort
LLP: el 5.

FVLC: Un lloc per a perdre’s
LLP: la platja

FVLC: Un somni per complir
LLP: desfilar amb els meues pares i la meua germana per l’Ofrena.

FVLC: Una afició. El teu Hobbie
LLP: Sincerament, sempre estic molt ocupada entre el treball i l’estudi. Però m’encanta eixir amb els meus amics i baixar a la falla. 

FVLC: ¿Vermut, Cerveza o Sin Alcohol?
LLP: Depenent de l’ocasió.

FVLC: ¿Castillo o Mascletà?
LLP: Mascletà.

FVLC: T’agrada vestir ¿Falda, de llarg o pantaló vaquer?
LLP: També depèn de l’ocasió. Però diàriament vaig vestida molt senzilla i informal. Em decante pel vaquer.

FVLC: ¿Quin és el teu menjar favorit?
LLP: Els canelons de ma mare.

FVLC: El teu cantant favorit és….
LLP: sense dubte, Alejandro Sanz.

FVLC: ¿Bici, moto o cotxe?
LLP: bici per a l’estiu i trajectes curts, i cotxe. 

FVLC: En referència a la teua personalitat, quines són les teues virtuts?
LLP: constant, lluitadora, responsable.

FVLC: En referencia a la teua personalitat, quins son els teus defectes?
LLP: impacient, patidora, és a dir, em preocupe molt per la gent què estime; i em “sobrecarregue” de tasques, el que fa que sempre vaja a cent per hora. 

FVLC: Què qualitats són les que més valores en les demés persones?
LLP: l’amabilitat, la sinceritat, la cortesia i la humiltat.

FVLC: Comenta els teus projectes futurs immediats en el pla professional
LLP: Aquest curs escolar finalitzar la llicenciatura i aprovar l’examen b2 d’anglès. En el cas que convocaren oposicions de la meua especialitat de mestra, anar a per totes!

FVLC: El teu somni finalitza amb el teu regnat o sempre s’aspira a més?
LLP: Pense que com tota Fallera Major, s’ha d’intentar demostrar que les teues aptituds com persona i ciutadana son vàlides per representar València més enllà de la teua falla.

FVLC: Voldries afegir alguna cosa més?
LLP: M’agradaria donar les gràcies, en primer lloc, a la meua família, mon pare (José Luís), ma mare (Elvira), la meua germana (Lorena), i a la meua parella, per recolzar-me en aquesta decisió. També a la meua comissió, ja que sense ells aquest somni no haguera sigut possible; pense que és molt bonic poder ser la representat de la falla que t’ha vist créixer. I per últim, m’agradaria agrair a la meua Presidenta, Nohemí Rodríguez Camps, i a la Junta Directiva, ja que gràcies a ells la meua xicoteta i humil Comissió tira en davant i pot continuar fent tradició.

Des de Fallas VLC agraïr-te la teua disponibilitat i desijar-te lo millor tras el teu triomf en les preseleccions del teu sector.