Imatge gràfica de les Falles 2023, ‘Ofrena a la feminitat‘
Imatge gràfica de les Falles 2023, ‘Ofrena a la feminitat
Galiana ha destacat que l’obra de Democràcia Estudio “recorda els cartells dels anys 50 amb una imatge potent i amb una gran capacitat comunicativa”
La imatge gràfica de Falles ret un homenatge integrador a la dona mirant la festa a través dels seus ulls
El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, acompanyat per les falleres majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, han descobert este divendres la imatge gràfica de les Falles 2023, ‘Ofrena a la feminitat’, una obra de Democràcia Estudio que ret “un homenatge integrador a la dona en la festa, passant de ser un subjecte passiu, focus i objecte de totes les mirades, a ser un subjecte actiu, amb les Falles vistes a través dels seus ulls”.
En l’acte celebrat al Saló de Cristall del consistori, Galiana ha destacat que la imatge gràfica d’enguany és “una imatge potent, amb una inqüestionable capacitat comunicativa i que ret homenatge a la dona fallera amb una proposta cridanera, actual i molt fallera”.
“És una gran imatge gràfica per la qual felicitem a Democràcia Estudio, que es va fer amb la responsabilitat d’elaborar este treball a través d’un concurs públic. En tres anys hem tingut tres imatges diferents però molt potents: la il·lustració de les mans de Diego Mir i Fase Studio, homenatge als oficis fallers; la novetat d’una imatge en moviment per proclamar que renaixia la flama, d’Estudio Menta, i enguany Democràcia ens oferix la potència de la imatge d’una fallera mirant el foc, que ens recorda els cartells dels anys 50 i que ret homenatge a les dones en la festa”, ha destacat.
Ofrena a la feminitat
Democràcia Estudio ha definit la seua proposta com “un homenatge integrador a la dona en la festa de les Falles, passant de ser un subjecte passiu, focus i objecte de totes les mirades, a ser subjecte actiu, amb les Falles vistes a través dels seus ulls”. A més, han explicat que s’han basat en el fet que “la feminitat és una de les protagonistes de la festa: la falla com a monument i eix central de la festivitat és un nom femení, les Falles donen pas a la primavera, una estació que metafòricament suposa el renàixer de la natura, de la Mare Terra i la fertilitat que comporta, feminitat per excel·lència” i han detallat que la seua principal font d’inspiració ha sigut la cartelleria de Josep Renau i Manuela Ballester, “trencant una llança en favor d’esta dona, que a la seua ombra, va ser partícip de moltes de les obres atribuïdes al dissenyador”.
“Buscant un codi universal i fent honor al nostre leitmotiv de democratitzar el disseny per fer-ho accessible a tota la societat, hem utilitzat el llenguatge comunicatiu editorial, conscients que tot allò que apareix en la portada d’una publicació és capaç de centrar l’atenció de les persones, i si ho val, donar la volta al món. Així, per a la solució gràfica de la peça, hem traspassat la línia que separa la dimensió física de la metarealitat, amb un codi formal que ha sigut un gran repte per a l’estudi. Els colors saturats, ens aproximen al moment més especial de la festa on cremem les nostres pors i donem pas a la primavera”, han explicat.
Galiana ha agraït el treball dels artistes i ha afirmat que la imatge gràfica de les Falles d’enguany serà “una targeta de presentació immillorable per a la nostra festa gran, que posem a disposició de totes les plataformes promocionals de València i de les Falles perquè el món sencer sàpia que ja estem -quasi- en Falles”.
També els autors de la imatge gràfica han agraït l’Ajuntament de València la “gran oportunitat i la gran responsabilitat que hem aprofitat per donar peu a la reflexió i contribuir amb el nostre treball a construir un món millor, més igualitari, just i integrador per a totes les persones”.
Democràcia Estudio
Democràcia Estudio va ser seleccionat entre una quarantena de candidatures per un jurat protagonitzat per representants designats per les principals associacions valencianes del sector del disseny, la il·lustració i la comunicació publicitària. El conformen Javier i Marta Tortosa Mateu, naturals d’Ontinyent i establits a València des de fa més d’una dècada.
Desenvolupen treballs de branding i comunicació a través del llenguatge visual i busquen l’equilibri entre la imatge i la paraula. “Utilitzem el disseny amb un estil dissident, projectem imatges, emocions, paraules o objectes, sempre a través d’un concepte, amb la nostra pròpia visió gràfica”.
En la seua trajectòria compten amb una trentena de publicacions destacades, amb molts clients, entres els quals l’Ajuntament de València, la Generalitat, la Universitat politècnica o empreses diverses. A més, el seu treball ha sigut reconegut a través de molts premis, com ara el darrer Premi Or als Premis Laus ADG FAD o fins a nou premis enguany de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana per diversos projectes, com ara el del Congrés Smart Cities Espanya. També hi ha hagut reconeixements internacionals com els Premis Or als International Design Awards de Los Ángeles en 2015 o l’Or als European Design Awards de 2021.
Informa: Delegació de Comunicació JCF