Festival ‘Fest en Curt’, audiovisuals fallers en format de curtmetratges fets en valencià

Festival ‘Fest en Curt’, audiovisuals fallers en format de curtmetratges fets en valencià

L’esdeveniment s’ha celebrat al centre d’innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, i ha estat presidit per la Fallera Major de València, Laura Mengó, la seua Cort d’Honor, i el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera. “El concurs té com a base eixa creativitat fallera que caracteritza tant al món faller, eixe esperit d’inventar idees”, ha destacat Galiana. Durant l’acte, presentat per l’humorista Maria Zamora, s’ha donat a conéixer el veredicte del jurat i s’han lliurat els premis a les comissions guanyadores, batejat com ‘Curtet’, després de la projecció dels sis curtmetratges que han participat enguany en el concurs, de les comissions Duc de Gaeta-Pobla de Farnals, Cadis-Dénia i En Plom-Guillem de Castro. Prèviament, el públic ha visualitzat també els vídeos guanyadors de l’any passat en temàtica general i temàtica fallera, els dos de la comissió Santa Maria Micaela. La Fallera Major de València, Laura Mengó, que ha sigut l’encarregada de fer públic el veredicte del jurat, ha destacat que el d’audiovisuals és “un dels concursos més innovadors en el qual les comissions falleres poden continuar demostrant que la nostra festa avança amb els temps que vivim i que la cultura està sempre present en el nostre ADN faller”. “Té com a objectiu la divulgació mitjançant la comunicació audiovisual, imprescindible en la nostra forma de vida, ens ha fet gaudir amb les històries de temes fallers i de temàtica lliure, demostrant també la creativitat en com llançar missatges de promoció de la nostra festa. Hui s’ha premiat el talent i l’originalitat però també l’enginy i el bon humor”, ha explicat.

Finalment, ha felicitat als guanyadors del concurs així com “a totes les comissions participants, directors i directores, guionistes, actrius i actors, perquè el vertader premi és la gran labor que realitzeu en favor de la cultura i, per descomptat, per la nostra gran festa, les falles”. Per la seua banda, la vicepresidenta 5ª de Junta Central Fallera i responsable de l’àrea de Cultura, María Torras, ha recordat que “fa tres anys que va sorgir la idea de crear un concurs en què es poguera participar des de casa, i així va nàixer el concurs d’audiovisuals, com un salvavides de la cultura en les Falles”. “Hui hem tornat als casals, als assajos, hem recuperat la cultura en la seua total normalitat, ja no es fa falta un salvavides, però ací seguim, perquè som tradició”, ha explicat. En esta línia, ha remarcat que les Falles “ens adaptem als nous temps i a les noves generacions, que han nascut i crescut amb les pantalles i les xarxes socials. Tot unit forma un còctel més que apetible: cultura, tradició i innovació”. Per últim, ha afegit que l’objectiu és augmentar la participació i que, “a poc a poc, el concurs vaja guanyant forma i ganes d’estar en les prestatgeries de molts casals, com ho ha fet el seu cosí el ‘Sagagüell’.

Premis

En temàtica general, el primer premi ha sigut per a ‘El banc’, de la comissió Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals, i el segon per a ‘Bosco’, de la falla Cadis-Dénia. La millor actriu ha sigut Lola Salcedo (Cadis-Dénia); el millor actor, Luis Vela (Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals); la millor direcció, Eva García (Cadis-Dénia); i el millor guió original, Carlos Sanz (Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals). Pel que fa a la categoria de temàtica fallera, el primer premi ha sigut per a ‘Càmera paella’, de la comissió Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals, i el segon per a ‘El dia de la junta,’ de la falla Cadis-Dénia. La millor actriu ha sigut Paki Revert (Cadis-Dénia); el millor actor, Ángel Sanchis (Cadis-Dénia); la millor direcció, Eva García (Cadis-Dénia); i el millor guió original, Carlos Sanz (Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals). Respecte als vídeos de promoció de les Falles, el primer premi ha sigut per a ‘Catapum ximpum’, de la comissió Cadis-Dénia, i el segon per a ‘I què són per a tu les Falles’, de la comissió En Plom-Guillem de Castro. Els curts de temàtica fallera han reflectit aspectes i esdeveniments del món faller en general, mentre que els de la categoria de promoció han consistit en un anunci publicitari per a la promoció de la festa de les Falles. Per la seua banda, els de temàtica general han sigut de lliure elecció. Tots ells, això sí, són originals, en valencià i han sigut gravats amb qualsevol dispositiu d’enregistrament, tant càmeres de fotografia digital, d’acció, telèfon mòbil, tauletes o càmeres de vídeo, i la seua durada oscil·la entre els 60 segons i els 7 minuts, segons la categoria. El jurat ha premiat els millors curtmetratges, així com el millor guió original, millor actor i actriu, respectivament, i millor direcció, tenint en compte la originalitat del guió o la seua adaptació, la qualitat del muntatge, l’ús de la banda sonora, la realització i la direcció.

Informa: Delegació de Comunicació de JCF
fallas.com