Festa prefalles i programació de les festes a Xàtiva


La regidora de Falles Maria Beltrán i la presidenta de la Junta Local Fallera de Xàtiva Celia Gorrita han presentat aquest matí la programació de les falles 2023, que compta amb novetats com ara la celebració d’una festa prèvia a les falles, oberta a tota la ciutadania, i amb la disparada de fins a 7 mascletades i 2 nits del foc.

Per al cap de setmana previ a la setmana fallera s’han previst dues festes per a la ciutadania de Xàtiva, tant per al públic en general com per a les persones grans en particular. El dissabte 11 de març tindrà lloc a la Plaça del Mercat una festa DJ de 17 a 22 hores amb la participació de DJ Robles, DJ Mark, Sagy, DJ Patri H, DJ Rafa Llácer i Javi Patiño, i abans es dispararà la primera mascletada de les falles 2023 (14h, Jardí de la Pau) a càrrec de la pirotècnia Hermanos Caballer. D’altra banda, el diumenge 12 de març, se celebrarà al Jardí de la Pau un dinar per a persones grans amenitzat amb orquestra, amb un total de 500 places disponibles. Els tickets es podran arreplegar del 6 al 9 de març, de 10 a 13 hores, al MUF de Xàtiva (el museu faller, ubicat al carrer Montcada).

Cal destacar que el dissabte 11 de febrer Xàtiva també acollirà la 52º edició del Trofeu de S.M. El Rei de Vehicles Antics, amb l’etapa final del ral·li. Els 40 cotxes participants es podran veure a partir de les 13:30h a l’Avinguda Selgas i faran un xicotet recorregut pels carrers de la ciutat abans de començar la prova, cap a les 17 hores.

Pólvora i Crida

A més de la mascletà del dia 11, el Jardí de la Pau acollirà altres sis de forma ininterrompuda entre el 14 i el 19 de març, a les 14 hores, disparades per Pirotècnica Tamarit i per Hermanos Caballer. A més a més, el divendres 17 de març, a les 23 hores, tindrà lloc una Nit del foc amb disparada d’un castell des de les demarcacions de cadascuna de les comissions de la ciutat, mentre que el dissabte 18 de març a les 22:30 es realitzarà altra nit del foc, en aquest cas des del Jardí de la Pau.

Però la programació fallera ja està en marxa i aquest dissabte se celebrarà la Crida amb una jornada plena d’activitats. A les 8 del matí tindrà lloc una macrodespertà pels carrers de Xàtiva, i a les 12 l’acte contra la violència de gènere a les portes de l’Ajuntament amb la participació de les falles de la ciutat. Ja de vesprada, a les 19 hores es realitzarà la lectura d’actes de l’exposició del Ninot i a les 20 hores s’iniciarà la Crida de les Falleres Majors de Xàtiva des dels balcons de l’Ajuntament. Posteriorment, a les 20:30, s’inaugurarà l’exposició del ninot a la Casa de Cultura i el dia finalitzarà a les 22 hores amb el sopar de la Crida.

A més, la regidora de falles Maria Beltrán ha destacat que aquest any es tornarà a projectar un vídeo-mapping a la façana de l’Ajuntament. «Aquesta posada en escena ens l’oferirà un estudi que treballa a nivell nacional, especialitzat en la creació de projeccions 3D». Un dels últims treballs d’aquesta empresa va ser el del passat Nadal a l’Ajuntament de València.

Programació en març

Ja en març, el diumenge 5 està prevista la romeria de pujada a Sant Josep (10:30h) i el posterior dinar popular de germanor (a partir de les 12h). En la setmana fallera se succeiran les activitats habituals: visita de la JLF a la plantà de les falles de la ciutat el dia 15, entrega de premis de les falles 2023 amb prèvia visita a la llar dels jubilats el dia 16, la visita oficial a les falles el dia 17, l’ofrena de flors a la Mare de Déu de la Seu el dia 18 i la missa en honor a Sant Josep amb posterior baixada en romeria, i dia de la Cremà, el dia 19. Per últim, el divendres 24 de març, se celebrarà el lliurament dels premis Cadafal 2023 als artistes guanyadors de cada secció.

«Aquest any tornem a la normalitat i per això l’entrega de premis tornarà al saló de plenaris de l’Ajuntament, amb totes les comissions baix esperant, així com també el recorregut de falles del dia 17 que esperem que se celebre amb la major seguretat i molestant el mínim possible al veïnat i al tràfic rodat», ha explicat la presidenta de la Junta Local Fallera de Xàtiva Celia Gorrita.

La regidora de Falles Maria Beltrán ha remarcat també altra novetat per a la setmana fallera, i és la col·locació d’urinaris públics a la vorera de l’Avinguda Selgas, entre les escales del jardí de la Pau i el bar Moncho. Aquests banys públics donaran servei fins a 28 persones i comptaran amb personal de manteniment de neteja durant el seu horari d’obertura: de 10 del matí a 22 de la nit. «Aquest servei és necessari perquè es concentra molta gent en moments puntuals de la setmana de falles com ara les mascletades, l’entrega de premis i la desfilada de l’ofrena», ha explicat Maria Beltrán.

La regidora de falles ha aprofitat la roda de premsa per destacar que «les falles de Xàtiva tenen un gran compromís per la igualtat perquè a més de la concentració d’aquest dissabte, per primera vegada la JLF compta amb una presidenta, i a més és l’any amb un major nombre de presidentes en les comissions de la ciutat». Beltrán també ha destacat que per primera vegada en la història de les falles de Xàtiva es comptarà amb 6 comissions en la Secció Especial, i ha desitjat a les Falleres Majors Laura i Noa «que graven cada segon en les seues retines perquè ja són part de la història de les falles de Xàtiva». Per últim la regidora s’ha dirigit als fallers i fallers assegurant que «és moment de retrobar-nos i viure tot el que se’ns presenta per davant i no hem pogut fer en els darrers anys, demostrant que la nostra festa és tradició, cultura, patrimoni i germanor»; i ha animat als xativins i xativines «a que isquen als carrers i gaudisquen de les falles de Xàtiva

informa Ajuntament de Xàtiva